Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Update onderzoek Ketenbreed Leren

Ervaringen van betrokkenen

Afgelopen najaar zijn we gestart met het landelijk onderzoek Ketenbreed Leren. In dit onderzoek analyseren we in totaal 75 complexe jeugdhulpcasussen. We bestuderen de gehele keten van begin tot eind, dwars door alle organisaties heen. Zo willen we een goed beeld krijgen van de kwaliteit van die keten, maar vooral welke lessen we kunnen leren en hoe we in de toekomst onze zorg voor jeugdigen kunnen verbeteren.

De eerste twee casusonderzoeken zijn inmiddels door Accare afgerond. Deze fungeerden tevens als pilot om de onderzoeksmethodiek te kunnen toetsen. Op basis van feedback van de deelnemers en een evaluatie met de procesbegeleiders hebben we het handboek verder aan kunnen scherpen. De eerstvolgende casusonderzoeken zijn reeds opgestart!

Delen van ervaringen

We willen ook graag stilstaan bij hoe betrokkenen dit onderzoek tot nu toe hebben ervaren en wat het met hen doet. Want de reacties zijn ontzettend positief. De gesprekken zijn natuurlijk niet altijd even makkelijk -we moeten soms langs zeer moeilijke momenten in het leven van kind en ouders- maar worden als zeer waardevol en leerzaam beschouwd door zowel behandelaren, ouders als de jeugdigen zelf.

We horen van betrokkenen hoe fijn het is om in alle rust eens stil te kunnen staan bij wat er tijdens een behandeltraject nou eigenlijk allemaal gebeurt. Dat behandelaren samen met kind en ouders van een afstandje kunnen kijken naar hoe bepaalde keuzes en (grote en kleine) gebeurtenissen invloed hebben gehad op het leven van dat kind en zijn/haar ouders. Maar vooral ook dat we in gezamenlijkheid kunnen constateren hoe we dat anders hadden kunnen, of moeten doen. Dat creëert enorm veel wederzijds begrip enerzijds, en inzicht in het functioneren van de keten anderzijds.

"Ze hadden me misschien beter moeten helpen toen ik nog 5 was. Toen waren de problemen nog niet zo groot"

Jongen van 11

Eén van de behandelaren merkte op dat tijdens de casusgesprekken al snel bleek dat eigenlijk veel verder terug had moet worden gekeken om te begrijpen wat er in het gezin speelde. Niet alleen de jeugdige in kwestie verdiende intensieve begeleiding, maar vaak ook de ouders: “En ook de levensgeschiedenis van die ouders had onder de loep gemogen om te begrijpen hoe het gezin nou eigenlijk functioneert”. Dat is natuurlijk een fenomeen waar we nu al veel mee werken, maar deze kennis bleek in het recente verleden eigenlijk niet zo voor de hand liggend.

”Als je het zo voor je ziet, dan besef je dat er meerdere momenten zijn geweest waar je andere keuzes had kunnen maken. Eerder adequaat ingrijpen had een hoop ellende kunnen voorkomen. Alleen dat besef al is pure winst!"

Een vader

Vervolg

Ook de vier andere organisaties (Bascule|Spirit, Curium, Horizon en Karakter) zijn inmiddels gestart; het onderzoek loopt nu in alle vijf de regio’s. In de komende maanden zullen ook zogenaamde ‘regionale leertafels’ worden gehouden. Daarin bespreken gemeenten, professionals en cliënten met elkaar wat we kunnen leren van de casusonderzoeken in de regio: wat doen we al goed en moeten we versterken en welke verbeteracties gaan leiden tot betere zorg voor kinderen en hun ouders?

Deelname onderzoek

De komende twee jaar zullen we veel jeugdhulp-professionals benaderen om deel te nemen aan een casusonderzoek of een regionale leertafel. We hopen en rekenen op veel respons! Want alleen als we samen stil staan en van elkaar gaan leren, kunnen we ketenbreed steeds beter worden.