Vernieuwde Spoed voor Jeugd Groningen van start
Crisiszorg voor kind en jongere in regio Groningen
Vier kernaanbieders (Accare, Jonx, Elker en Molendrift), de Groninger gemeenten, RIGG en daaromheen een grote groep betrokken jeugdhulpaanbieders hebben samen meer dan anderhalf jaar hard gewerkt om de crisiszorg voor kind en jongere in de regio Groningen beter te organiseren.
Vanaf vandaag ( 1 juli 2020) start het nieuwe Spoed voor Jeugd Groningen.
Doel is de beste crisis- en spoedzorg voor jeugdigen in de regio Groninger te ontwikkelen. De kwaliteit van crisiszorg moet omhoog, en we willen leren. Van casuïstiek en van elkaar, om zo nog beter te worden en uiteindelijk het aantal crisissituaties fors terug te dringen.
Centrale meldpunt
Spoed voor Jeugd Groningen is het centrale meldpunt voor de jeugdige in nood. Indien nodig worden door Spoed voor Jeugd ook de eerste crisisinterventies uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een professional die onderdeel is van een multidisciplinair interventieteam. Dit team werkt vanuit een gezamenlijke methodiek, met best bewezen interventies.
Toename in kwaliteit van crisiszorg, afname van het aantal crises, en algehele verbetering van vervolgzorg. Dat is waar we voor gaan. En dat gaat lukken, omdat we dit met zijn allen en zonder terughoudendheid gaan doen.
PACT-gedachte
Een jaar geleden tekenden verschillende jeugdzorgaanbieders, RIGG en Groninger gemeenten een intentieovereenkomst waarin de afspraak is gemaakt om gezamenlijk de beste crisis- en spoedzorg voor de jeugd in alle Groninger gemeenten te ontwikkelen. We dragen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de spoedzorg, we trekken gezamenlijk op, we leren gezamenlijk, en we worden gezamenlijk beter.
In een unieke samenwerking, hebben we vanuit een PACT-gedachte het voor elkaar gekregen dat we hoogwaardige integrale crisisinterventie combineren met het leren over het ontstaan van crises.
Stroomopwaarts leren
Een crisis dient allereerst goed te worden afgehandeld. Daarna doen we onderzoek naar het voortraject. Welke hulp was voorliggend? Welke keuzes zijn gemaakt? En welke juist niet? En waarom dan? Had dit anders, of beter gekund? Antwoorden op deze vragen geven inzicht. En dat inzicht biedt ons de kans om te veranderen, en om te verbeteren.
We leren door terug naar de bron te analyseren om de aard van de crisis beter te begrijpen. 'Stroomopwaarts analyseren' noemen we dat. Dat doen we niet alleen met betrokken gemeenten, lokale wijkteams en zorgaanbieders. Ook cliënten en hun ouders/verzorgers doen natuurlijk mee.