Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Online platform voor eetstoornissen 99gram.nl bestaat 10 jaar!

Vandaag precies 10 jaar geleden, op vrijdag 9 september 2011, werd de website 99gram.nl gelanceerd. Een prachtige mijlpaal voor een bijzondere website. 99gram is een online platform voor jongeren en heeft als doel ontwikkeling van eetproblematiek te voorkomen en jongeren met (beginnende) eetproblematiek te bereiken en laagdrempelig hulp te bieden.

Preventie en vroegsignalering

Destijds – en nu nog steeds – komt voor een groot deel van de jongeren met eetproblematiek hulp niet of te laat op gang. Gelukkig wordt er landelijk flink aan de weg getimmerd om jongeren met eetproblematiek vroeger in zorg te krijgen zodat hen betere hulp kan worden geboden. 99gram speelt daarbij met name in de preventie en vroegsignalering landelijk een belangrijke rol. Jaarlijks zien zij zo’n 250 tot 300 duizend jongeren op het platform die elkaar actief om advies vragen op het forum rondom thema’s als eten, gewicht en uiterlijk, maar ook omtrent bijvoorbeeld pesten, relaties en andere vragen waar zij mee zitten. Dagelijks wordt er ook veel gebruikt gemaakt van het online spreekuur. Jaarlijks worden er zo’n 3000 gesprekken gevoerd, waarbij een groot deel om hulp of advies vraagt en waar veel waarde wordt gehecht aan een luisterend oor. Jongeren geven aan dat de chathulpverlening biedt wat zij nodig hebben om een stap verder te komen.

Laagdrempelig

Voor veel jongeren met eetproblemen is de drempel vaak heel hoog om naar hulpverleners of een huisarts te stappen. Vaak omdat ze zelf nog twijfelen of ze wel ‘echt’ een probleem hebben of dat het wel ‘ernstig’ genoeg is. Berichtgeving in de media werkt hier niet aan mee. 99gram biedt hen een laagdrempelig alternatief. Voor jongeren is het fijn om anoniem een behandeling te kunnen starten die gericht is op het herstel van hun eetproblemen. Voor een deel van de jongeren is de online behandeling voldoende en voor de anderen is het een eerste stap naar verdere hulp en herstel.

Op naar nog vele jaren met laagdrempelige zorg waarin we nog veel meer jongeren kunnen helpen!