Spring naar inhoud
Jouw omgeving

Positieve effecten online behandeling 99gram.nl

Voor jongeren met boulimia en verwante eetproblemen

Afbeelding: een jongen die een appel eet

Het online behandelprogramma voor jongeren met eetproblematiek op 99gram.nl werkt. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Accare. Jongeren rapporteren na afloop van de behandeling significant minder eetstoornissymptomen, zoals lijngedrag en piekeren over eten en gewicht.

Voor het onderzoek hebben 87 jongeren die online behandeling volgden in de periode 2016-2022 voor het starten van het programma én na afloop een vragenlijst ingevuld. Naast minder eetstoornissymptomen, gaven de jongeren gemiddeld genomen ook aan zich na de behandeling meer tevreden te voelen over hun lichaam. Ook waren ze minder somber, voelden ze zich blijer en gaven ze aan dat het beter met ze ging. 

De resultaten zijn belangrijk, omdat het onderzoek het uitgangspunt ondersteunt dat online behandeling een waardevolle toevoeging kan zijn voor jongeren met eetproblemen (zie ook Gezondheidsraad - Preventie en vroege behandeling van eetstoornissen) . Zeker wanneer zij anders niet of pas laat hulp zouden zoeken, kan de online behandeling een laagdrempelig aanbod vormen waarmee zij tijdig goede hulp krijgen. Ook voor financiers is dit belangrijke informatie; de online behandeling is gemiddeld genomen ruim drie keer goedkoper dan een vergelijkbaar fysiek behandeltraject. Toch wordt slechts een klein deel van de kosten van een online behandeling gedekt door een jaarlijkse subsidie. 

De onderzoekers geven ook een belangrijke kanttekening bij het onderzoek; er was geen controlegroep. Hoewel de belangrijke onderzoeksresultaten aansluiten bij uitkomsten van sterkere studies in (jong)volwassen steekproeven, zien we dat er nog weinig soortgelijke studies zijn in het Nederlands taalgebied. We moeten daarom toch voorzichtig zijn de resultaten toe te schrijven aan de behandeling. Verder onderzoek is nodig.

99gram.nl

99gram.nl is een website die zich richt op jongeren tot 23 jaar die zich veel bezig houden met eten, hun uiterlijk of hun gewicht. Een belangrijk doel is het voorkomen van het ontwikkelen van een eetstoornis. Jongeren kunnen op de site informatie lezen, ervaringen delen en bijvoorbeeld anoniem chatten met deskundigen. Voor jongeren met (beginnende) eetproblematiek is er laagdrempelig toegang tot een online behandelprogramma gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Er is geen wachtlijst voor dit online aanbod. 99gram.nl is een initiatief van Accare.