Volop ruimte voor groei
Karina Hoekerswever - Hanegraaf, Verpleegkundig specialist
“Bij Accare krijg je alle ruimte voor ontwikkeling in de richting die je zelf interessant vindt”, zegt verpleegkundig specialist Karina Hoekerswever-Hanegraaf. “Daarnaast is het bijzonder dat Accare een platte organisatie is, waarin je als gelijkwaardige collega’s samen met de cliënt op zoek gaat naar de best passende zorg.”
Karina werkt zo’n negen jaar bij Accare en maakte in die tijd een mooie ontwikkeling door. “Ik ben tijdens het laatste jaar van mijn opleiding bij Accare terechtgekomen. De jeugd-ggz en deze organisatie passen zo goed bij mij dat ik ben gebleven. Op dit moment werk ik als verpleegkundig specialist op de poli in Hengelo. Ik ben regiebehandelaar en houd me bezig met diagnostiek, uitzetten van diagnostiektrajecten, opstellen van behandelplannen enzovoort. Ook ben ik CGW’er, dus mag ik cognitieve gedragstherapie geven, en verzorg ik de farmacotherapeutische behandeling en ouderbegeleiding.”
Praktijkopleider
Naast haar werk als verpleegkundig specialist, heeft Karina in de loop der jaren andere werkzaamheden naar zich toe getrokken. “Ik ben trainer en hoofddocent van het PICS/TTI-instrument voor de diagnose van ADHD. Daarnaast ben ik al zeven jaar praktijkopleider voor de verpleegkundig specialisten in opleiding op deze locatie. En ik ben voor deze regio de praktijkopleider en coördinator voor alle verpleegkundig specialisten die hun opleiding volgen bij de Saxion hogeschool. Tot slot ben ik voorzitter van de vakgroep van verpleegkundig specialisten binnen Accare.”
Het mooie van de jeugd-ggz is dat je hier vaak vooruitgang ziet. Na een behandeling zie je vaak hoe jongeren opknappen, zichzelf beter gaan begrijpen en beter in hun vel komen te zitten.
Persoonlijke groei
Uit haar takenpakket blijkt precies waar Karina’s interesses liggen. “Toen ik hier begon, kon ik nog geen diagnostiekinstrument van de PICS afnemen. Inmiddels ben ik opgeleid tot trainer en ben ik als hoofddocent verantwoordelijk voor het maken en aanpassen van de training. Er is hier veel ruimte voor persoonlijke groei, op basis van wat bij je past. Je kunt docent worden, maar bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren aan onderzoek om de effectiviteit van de behandeling vast te stellen en te verbeteren. Niet alle instellingen hebben deze academische functie.”
Platte organisatie
Het is ook fijn om voor Accare te werken omdat het niet zo’n hiërarchische organisatie is, vindt Karina. “Als collega op de werkvloer mag je meedenken over hoe we de zorg vormgeven. Ieders rol binnen een cliëntencasus is even belangrijk en je bent gelijkwaardig: psychiater, ambulant begeleider, verpleegkundig specialist of GZ-psycholoog. Je brengt allemaal je eigen informatie en beeld in. Die manier van samenwerken spreekt me enorm aan.”
Vooruitgang
Voor Karina is het de kunst om steeds mee te denken met cliënten: “Hoe kun je met deze diagnose een goed leven hebben? Ik loop een stukje met cliënten mee, geef tips en handvaten. Meestal kunnen ze daarna zelf verder. Het mooie van de jeugd-ggz is dat je hier vaak vooruitgang ziet. Na een behandeling zie je vaak hoe jongeren opknappen, zichzelf beter gaan begrijpen en beter in hun vel komen te zitten. Ik werk graag met pubers. Ze zeggen wat ze denken, zijn open en eerlijk, en geven weerwoord. Maar ik kan ook genieten van een gesprek met ouders en kinderen die tegenover elkaar staan. Hoe kom je via shared decision making tot een oplossing waar iedereen achterstaat? Steeds zoeken we samen met collega’s en cliënten naar de best passende zorg. Dat is waar we bij Accare samen voor staan.”
Meer verhalen
Fijne teams met korte lijnen
Na haar opleiding tot basisarts, wist Lisette Willemsen één ding zeker: psychiater wilde ze niet worden. Omdat je bij elke specialisatie toch zijdelings te...
Meer informatie over Fijne teams met korte lijnenFunctie: