Promotieonderzoek KINGS
Een onderzoek naar de effectiviteit van KINGS
Het KINGS-behandelmodel bestaat uit een combinatie van verschillende beproefde behandelprogramma’s. Dit biedt indirecte aanwijzingen voor de werkzaamheid van het model, die tot nu worden bevestigd door positieve klinische indrukken. In de praktijk blijkt dat zowel de kinderen als hun ouders na de KINGS-behandeling weer meer deelnemen aan de maatschappij en minder een beroep op zorg doen. In hoeverre KINGS daadwerkelijk effectief is in het realiseren van positieve uitkomsten bij ouder en kind is echter nog niet bekend. Om daar meer zicht op de krijgen is vanaf april 2021 in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen een vierjarig promotieonderzoek gestart.
Het onderzoek
In het promotieonderzoek wordt onderzocht of KINGS effectief is in het verminderen van traumasymptomen bij ouders en kinderen, gedragsproblemen bij het kind, opvoedbelasting bij ouders en het verbeteren van de kwaliteit van gezins- en opvoedomstandigheden. Meer specifiek wordt ook onderzocht wát precies werkt aan KINGS: welke componenten van het behandelmodel zijn bepalend voor de werkzaamheid? En: welke gezinnen hebben het meeste baat bij KINGS en waarom? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen worden deelstudies opgezet die zich focussen op (1) de doelgroep van KINGS, (2) de behandelactiviteiten binnen KINGS en overwegingen daarbij, (3) de effectiviteit van KINGS (tot een halfjaar na afronden van de behandeling) en (4) de ervaringen van ouders en kinderen met KINGS. Naar verwachting zal het onderzoek medio 2025 worden afgerond.
KINGS
Kind in Gezond Systeem (KINGS) is een gefaseerd behandelmodel, ontwikkeld voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en hun ouders. De kinderen en hun ouders zijn slachtoffer geweest van ingrijpende persoonlijke gebeurtenissen, zoals huiselijk geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik en geweld door leeftijdsgenoten (fysiek en/of emotioneel). KINGS richt zich op traumaverwerking bij het kind en de ouders en op het vergroten van opvoedvaardigheden van de ouders.