Vervolgonderzoek naar effectiviteit inzet POH Jeugd bij huisartsenpraktijken
Alle gemeenten met praktijkondersteuner jeugd kunnen aansluiten
Veel gemeenten in Nederland werken inmiddels met Praktijkondersteuners (POH) Jeugd in huisartsenpraktijken. Het landelijke onderzoek ‘Jeugdhulp bij de huisarts’ door Accare, Molendrift en Karakter in samenwerking met het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie liet zien dat de inzet van een POH Jeugd waardevol is om vroeg hulp te bieden aan jeugdigen met psychosociale problemen. De POH Jeugd kan verwijzingen naar de specialistische hulp voorkomen door jeugd binnen de huisartsenpraktijk te helpen. Uit een rekenmodel dat is ontwikkeld op basis van de resultaten van het onderzoek, blijkt dat de inzet van een POH Jeugd gemeenten een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren. Het onderzoek krijgt nu een vervolg.
Jeugdhulporganisaties Accare en Molendrift en overheidsconsultancybureau Keizers & Visser, dat al jarenlang gemeenten begeleidt bij de introductie van een POH, tekenden hiertoe in mei 2021 een samenwerkingsovereenkomst. Met het vervolgonderzoek willen we de verdere ontwikkeling van de functie van POH Jeugd ondersteunen én de kennisdeling tussen gemeenten versnellen. Alle gemeenten met praktijkondersteuners Jeugd kunnen aan het vervolgonderzoek meedoen.
Webtool
De deelnemende gemeenten krijgen de beschikking over een webtool waarmee de POH’s een aantal kenmerken over de door hen geleverde hulp registreren. Deze Monitor POH GGZ Jeugd geeft de deelnemende gemeenten inzicht in de ontwikkeling van de omvang van de inzet en stelt de gegevens (geanonimiseerd) beschikbaar voor het landelijk onderzoek. Jaarlijks presenteren de onderzoekers de landelijke resultaten in een inhoudelijke bijeenkomst aan alle betrokkenen. Onderzoeker Marieke Boelhouwer van Molendrift licht toe: “Dit zijn lokale bijeenkomsten met de betrokken POH’s, huisartsen en beleidsmedewerkers. Ineens gaat het niet meer over aantallen en kosten, maar over de mate waarin bepaalde problematiek zich voordoet, welke interventies daarop ingezet worden en hoe effectief die zijn. En hoe zich dat beeld van jouw gemeente verhoudt tot het landelijk beeld. Dit is dan telkens een geweldig aanknooppunt voor verdere verbetering”.
Ben Keizers van Keizers & Visser: “De webtool werd ontwikkeld door Keizers & Visser met ICT partner Horsthouse en voldoet qua privacy volledig aan wat het zorgveld vraagt. Met de zorginhoudelijke kennis van Accare en Molendrift hebben we de invoer geoptimaliseerd.” Accare bestuurder Marco Bottelier vult aan: “Het zorgveld is gebaat bij goed doordachte monitoring. Wat zet je in bij welk probleem? Wie doet dat en hoe pakt dat uit? Hoe meer gemeenten meedoen hoe meer we samen leren. Vandaar de landelijke opzet. Tegelijkertijd moeten data ‘fresh and local’ zijn om te kunnen verbeteren. Met de combinatie van landelijke verzameling en regionale benchmarks hebben we de gedroomde combinatie.”
Met de combinatie van landelijke verzameling en regionale benchmarks hebben we de gedroomde combinatie.
www.jeugdhulpbijdehuisarts.nl
De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd op www.jeugdhulpbijdehuisarts.nl. Op die site staan ook publicaties en afgeleide materialen, zoals het model waarmee het kostenrendement van de inzet van POH’s Jeugd kan worden berekend en de ‘best practice’ functiebeschrijving van de POH Jeugd. “Die informatie is voor alle gemeenten toegankelijk, of je nu meedoet of niet. Maar door aan te sluiten bij het onderzoek profiteer je veel meer omdat jouw POH functie zich dan blijft ontwikkelen. In ruil vragen we een kleine bijdrage voor het onderzoek, de presentaties en het werken met de webtool”, aldus Maarten Wetterauw van Molendrift.