Spring naar inhoud
Jouw omgeving

KINGS heeft ons gezin weer compleet gemaakt

Patricia Rooks, moeder

Nadat de middelste zoon van Patricia Rooks uit huis was geplaatst, wilde ze alles doen wat nodig was om haar gezin weer compleet te krijgen. Toen ze hoorde van KINGS, ging ze er zonder twijfel voor. “Het is best ingrijpend want je bent acht tot tien weken van huis, maar wat is dat op een mensenleven? Mijn gezin is weer compleet en mijn kinderen zitten goed op hun plek. Ik kan de rust behouden en we hebben plezier met elkaar. Zonder KINGS was dat nooit gelukt.”

In Patricia’s gezin is veel gebeurd. Met name de middelste van haar drie zoons heeft hierdoor complexe PTSS opgelopen, waardoor het thuis niet meer ging. Patricia: “Na zijn uithuisplaatsing leefde ik continu op de automatische piloot, een soort overlevingsstand. Steeds was ik aan het kijken hoe ik de thuissetting weer compleet kon krijgen. Ik bleef rechtop staan omdat het moest voor de kinderen, maar eigenlijk kon ik niet meer. Ik was op.” Hulpverleners van Accare wezen Patricia op KINGS (Kind in Gezond Systeem). Een behandelprogramma waarin het hele gezin voor behandeling een paar weken in een huisje bij Accare komt wonen. Patricia wist dat dit haar uitweg kon zijn. “Ik heb geen moment getwijfeld. Als dat nodig is voor ons gezin, kom maar op!” 

Als ik zie wat we als gezin hebben bereikt, word ik er emotioneel van. Ik ben trots op mijn kinderen, ze zijn veel rustiger en vrolijker, gaan met plezier naar school. En ik ben trots op mezelf. Ik heb het goed gedaan, want ik heb ervoor gezorgd dat we sterk bleven en nu weer compleet zijn.

Patricia Rooks, moeder dat KINGS-programma volgde

Vertrouwen

Het programma is zo opgezet dat je als ouder eerst met je eigen behandeling start. Pas als je zelf wat steviger staat, begint de behandeling van de kinderen. Patricia: “Ik was altijd gericht op de kinderen. Maar wat er met hen is gebeurd, heeft natuurlijk ook veel met mij gedaan. Al snel werd duidelijk dat ik ook PTTS had. De EDMR-behandelingen waren pittig. Het duurde even voordat ik mijn emoties durfde toelaten. Maar het lukte, omdat ik erop kon vertrouwen dat de begeleiders er steeds waren om ons te helpen.” 

Patricia noemt een voorbeeld: “In het begin wilde ik na mijn behandeling snel weer naar de kinderen. Maar je kunt niet meteen weer die sterke mama zijn. De ene begeleider nam dan de zorg voor de kinderen over. Ze legde uit dat mama even moe of verdrietig was en dat ik zo terug zou komen. De andere begeleider had aandacht voor mij. Wat komt er naar boven en hoe kijk je daar tegenaan? Hierdoor kon ik de behandelingen laten landen en kwam ik aan mijn rust toe. Voor de kinderen was het wennen dat ik even niet hun sterke mama was, maar het gebeurde in een vertrouwde omgeving. Ze wisten dat het veilig was in het huisje, het was oké.”
 

Sterker

“Alles wat ik voelde, mocht ik ook voelen”, zegt Patricia. “We hebben veel gepraat en ik kreeg steeds de bevestiging dat ik het in het verleden wél goed heb gedaan. Hoe heb ik anders mijn gezin zo sterk kunnen houden? Het heeft even geduurd voordat ik in mezelf kon gaan geloven, maar dat is gelukt. Het plaatje dat in mijn hoofd zo erg was, werd rustiger. Ik kreeg mijn energie terug. Zag de blaadjes aan de bomen weer waaien en de vogels vliegen. Ik voelde me sterker worden.”

Woede

Toen Patricia zelf sterker stond, startte de behandeling voor haar kinderen. “Dat ging op een kindvriendelijke manier. Af en toe was er een afspraak, er werd geen druk opgelegd. Alles werd met mij en de kinderen overlegd. Zo hebben we samen gekeken hoe we EDMR voor mijn middelste zoon het beste konden inzetten. Toen ik hoorde dat het in combinatie met boksen kon, leek me dat een goed idee omdat hij last had van agressie. Ik zat op de gang te wachten en hoorde al zijn woede eruit komen. Natuurlijk is het pittig, je moet alles weer opengooien. Maar als het niet meer ging, stopten ze meteen. Ik kreeg één-op-één momentjes om hem gerust te stellen. Doordat ik zelf mijn behandelingen al had gehad, was ik sterk genoeg om hem op te vangen. Toen we met KINGS startten, had hij veel last van slaapproblemen en nachtmerries. Gedurende de behandeling werd het eerst erger omdat alles weer boven kwam. Hij wilde weer bij mij slapen, zocht echt mijn nabijheid. Uiteindelijk werd hij rustiger, ging hij meer zijn eigen ding doen en ook weer in zijn eigen bed slapen. Hij besefte dat wat er gebeurd is niet door hem kwam. Hij durfde uit te spreken wat hij voelt en wat hij wil voor de toekomst. Daar kan ik hem bij helpen. Ik weet nu precies wat elk kind nodig heeft.”

Sterk team

Tijdens de hele behandelperiode voelde Patricia zich gehoord en gezien. “Alles was open en duidelijk. Als ik het niet wilde, gebeurde het niet. Ik heb steeds zelf de regie gehouden. Ook de periode van acht tot tien weken viel mee. Je kunt gewoon contact houden met je naasten. Het ging eigenlijk heel snel. Inmiddels zijn we met een concreet plan weer thuis en hebben we eigenlijk geen hulpverlening meer nodig. We hebben zoveel meegenomen vanuit KINGS dat we met z’n allen een sterk team zijn. Ik heb het idee dat iedereen goed op z’n plek zit. De kinderen merken aan mij dat ik rustiger en zelfverzekerder ben. Ze zien mij weer als hun veilige haven.” 

Trots

Terugkijkend zegt Patricia: “Voordat we meededen aan KINGS was de lol eraf. Ik was moe en mijn lach was gespeeld. Nu heb ik weer energie om door te gaan. Ik kan de rust bewaren en welgemeend genieten van mijn kinderen. Van alles wat ze meemaken, de gekke bekken die ze trekken. Als ik zie wat we als gezin hebben bereikt, word ik er emotioneel van. Ik ben trots op mijn kinderen, ze zijn veel rustiger en vrolijker, gaan met plezier naar school. En ik ben trots op mezelf. Ik heb het goed gedaan, want ik heb ervoor gezorgd dat we sterk bleven en nu weer compleet zijn. Zit jouw gezin ook in deze situatie? Dan gun ik je echt dit KINGS-traject. Het levert zoveel op.”

Meer verhalen

De hulpverleners zijn betrokken, vrolijk en niet te serieus

Zoë (25) woont in een flatje in Emmen, samen met haar vriend en eenjarige dochtertje. Dat klinkt heel normaal. Maar dat is het voor Zoë niet. “Dit is de plek...

Auteur: Zoë Sisal Functie: Cliënt FACT Jeugd Drenthe
Lees het hele verhaal Meer informatie over De hulpverleners zijn betrokken, vrolijk en niet te serieus